Hoe solliciteer je?

Hoe voer je een sollicitatiegesprek voor je stage?

Je hebt je sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je graag stage zou willen lopen gestuurd en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wat doe je nu? Het is belangrijk om je altijd goed voor te bereiden op het gesprek. Is het een formeel bedrijf trek dan nette kleding aan om zo een goede indruk achter te laten. Zorg dat je weet met wie je het sollicitatiegesprek voert en mocht je verhinderd zijn geef dit op tijd door.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Doe van te voren research naar het bedrijf en verdiep je in de functie waarvoor je op gesprek komt. Als je dit goed voorbereid zal je tijdens het gesprek geïnteresseerd en gemotiveerd overkomen. Ook kan je vast vragen bedenken voor als je nog dingen zou willen weten over het bedrijf of de stageplek. Daarnaast is het belangrijk je goed voor te bereiden op vragen die gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek.

Voorbereiden op eventuele vragen

Er zijn veel vragen voorbeeldvragen voor een stage sollicitatie gesprek waarop je jezelf kunt voorbereiden. Soms worden er ook wat lastiger vragen gesteld waarin een situatie of een probleem wordt geschetst. Dit soort vragen beginnen vaak met 'Wat zou je doen als ...' en 'Stel je voor dat ...'. Jij moet je dan afvragen hoe je zou reageren op die situatie, of hoe je het probleem zou oplossen. 

Vragen die vaak terugkomen:

  • Noem eens drie sterke en drie zwakke punten van jezelf?

  • Waarom wil je bij ons bedrijf stage lopen?

  • Wat vind je aantrekkelijk aan de stageplek die wij bieden?

  • Wat wil je leren?

  • Wat heb je van je fouten geleerd?

  • Waarom moeten we jou aannemen voor deze functie?

  • Kun je een voorbeeld geven….? Dit is meestal een vraag die gesteld wordt waarin een bevestiging gezocht wordt van iets wat je in je stage sollicitatiebrief genoemd hebt.

Wat neem je mee naar het stage sollicitatiegesprek?

Een aantal dingen moet je altijd bij je hebben als je naar een stage sollicitatiegesprek gaat:

  1. Jouw sollicitatiebrief en CV.

  2. De desbetreffende vacature.

  3. Waar nodig je portfolio of ander relevant materiaal.

  4. Het adres en telefoonnummer.

  5. De naam van diegene met wie je het gesprek hebt.

  6. Vragen die je kunt stellen in het gesprek.

 

Wat doe je aan?

Bij een stage sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je netjes gekleed gaat. Een overhemd en een nette broek zijn in de meeste gevallen voldoende. Voor de juiste kleding kun je ook even kijken op de website van het betreffende bedrijf, is het een formeel bedrijf, dan kleed je je formeler dan bijvoorbeeld bij een informeel bedrijf.

Het stage sollicitatiegesprek

Zorg dat je tien minuten voor tijd aanwezig bent. Bij binnenkomst geef je degene met wie je een gesprek hebt een stevige handdruk en stel je jezelf voor. Daarbij kijk je die persoon aan. Neem tijdens je stage sollicitatiegesprek een lichaamshouding aan die belangstelling uitstraalt, probeer zo te gaan zitten dat je woorden kunt benadrukken met handgebaren. Door in het begin van je gesprek recht en open te gaan zitten kom je zelfverzekerd over (je armen over elkaar slaan is een gesloten houding). Als je onderuit hangt, of in je stoel leunt, komt dit ongeïnteresseerd over.

Wat is het proces na een sollicitatiegesprek?

Hoewel het van belang is om een ​​goede eerste indruk te maken, is wat je na het interview doet ook belangrijk. Volg je eerste interview op met een volwassen en professionele aanpak om jezelf neer te zetten als verantwoordelijk en betrouwbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Een bedank e-mail

Direct na je stage-interview, schrijf een dankbrief aan de interviewer(s). Het is belangrijk om je interesse in de stageplaats te herhalen, en tegelijkertijd de interviewer te bedanken voor hun tijd. Gebruik deze e-mail niet als een manier om informatie te verstrekken die u bent vergeten te vermelden. Houd het e-mailbericht kort en krachtig.


Onze partners