Binnenlandse stage

Binnenlandse stage

In het derde of vierde jaar is het voor jou tijd om een stage te vinden. Natuurlijk wil je wel een stageplek hebben waar je veel van kan leren maar die ook vooral past bij jouw interesses en opleiding. In het volgende stuk een aantal punten waar je aan moet denken!


Begin op tijd met het zoeken naar je stage

Begin eerst met het bedenken welke kant je op wil. Stel de vragen:

Wat wil ik leren?

Welke bedrijven passen bij mij?

Wat verwacht ik van mijn stage?

Welke bedrijfscultuur past bij mij?


Dit helpt bij het vinden van een stage die past bij jouw interesses. Vaak krijg je van de opleiding een stageopdracht mee. Bedenk goed dat je een bedrijf kiest waarbij je deze stageopdracht goed kan uitvoeren. In deze opdrachten ga je namelijk bezig met de methodes en technieken die je de jaren ervoor hebt geleerd. Bedrijven beginnen ongeveer 10 weken voordat de startdatum van de stage is naar het zoeken van de juiste stagiair. Daarnaast is een stage niet 1, 2, 3 geregeld. Voor het hebben van een stages zal je veel berichten moeten sturen en belletjes plegen. 


Wat is een goede stage?

Een goede stage is een stage die bij jou past. Dit klinkt makkelijker dan je denkt. Het doel van een stage is om jouw kennis in de praktijk te implementeren. Zoek dus een stage die past bij Technische Bedrijfskunde. Daarnaast is het belangrijk dat de stage wel een uitdaging geeft. Wanneer dit namelijk niet het geval is gaat de stage vervelen en leer je er niet veel van. Vaak staan in de stagevacatures de functieomschrijving met de taken en verantwoordelijkheden die daarbij horen. Hier kan jij goed zien of het een goede optie is voor jou. 


Contract

Op het moment dat jij je stage hebt gevonden, ga je samen met het bedrijf een stageovereenkomst opstellen. Ook hier vind je de functieomschrijving met de taken en verantwoordelijkheden die jij gaat hebben. Verder wordt de duur van de stage, de stagevergoeding, werktijden, regels en de invulling van de begeleiding besproken. Eenmaal getekend kan jij beginnen met je stage!


Linkedin

In een ander kopje op de site kan jij vinden hoe jij kan uitblinken op Linkedin. Dit is heel erg belangrijk want linkedin is hét platform om bedrijven te laten zien wat jij in huis hebt. Je kan via linkedin je netwerk laten weten dat je op zoek bent naar een stage. Daarnaast is het zo dat wanneer iemand uit je netwerk het bericht interessant vindt of deelt, het bericht ook wordt getoond aan personen buiten je eigen netwerk. Bovendien kan je een connectie aangaan met een bedrijf die jij als potentiële kanshebber ziet. Hierdoor kun jij makkelijker met het desbetreffende bedrijf in contact komen.


Opleiding

Binnen de opleiding van Technische Bedrijfskunde heb jij eigenlijk al een heel groot netwerk. Je medestudenten of docenten. Docenten weten precies hoe jouw opleidingstraject eruit ziet. Verder komen veel docenten uit het bedrijfsleven en hebben daar een groot netwerk met professionals in het vakgebied opgebouwd. Stuur ze een mailtje! Wellicht kunnen zij jou helpen aan een goede stage. 


Scopus

Studievereniging Scopus is er voor jou om jouw studietijd te optimaliseren. Op de site vind je een kop over stages. Hier kan je onder andere vinden hoe je een goede stage kan vinden maar ook hoe jij je CV en Linkedin profiel kan optimaliseren. Verder heeft Scopus een aantal erg interessante partners. Deze partners passen bij de opleiding en staan zeker open voor nieuwe stagiairs! Hieronder een lijst met de partners. Neem vooral een kijkje!


  • HTG Distributeur 
  • Innovatiecluster Drachten Samenwerking van meerdere bedrijven
  • Bilfinger Tebodin Technisch bedrijf 
  • Boskalis Baggerbedrijf / projectmatig werken
  • Scania Productie 
  • ESSITY Productie 
  • Solidus Solution Productie


https://www.studentenbureau.nl/tips/tips-voor-het-zoeken-van-een-stage
​​​​​​​https://www.scribbr.nl/stage/tips-stage-zoeken/
Onze partners