Buitenlandse stage

Buitenlandse stage

Wil jij op stage naar het buitenland? Dan zijn er vaak veel dingen om te regelen en rekening mee te houden. Op deze pagina staan een aantal tips om op te letten. 


Regio’s 

Er zijn veel regio’s om uit te kiezen en elke regio heeft voordelen en nadelen. Denk dus goed na over waar je stage wilt lopen en waar je dan ook rekening mee moet houden. Daarbij is het ook goed om te kijken naar beurzen die je bij bepaalde soort stages en in bepaalde regio’s krijgt. 

Binnen Europa is het vaak het makkelijkst om op stage te gaan. Voor studenten is vaak ook de Erasmus+ beurs beschikbaar. Naast het feit dat je veel ervaring opdoet is het ook een hele mooie kans om een extra taal te leren en een andere cultuur mee te krijgen. 

Noord-Amerika is voor veel studenten ook een regio waar ze graag stage willen lopen. Het is belangrijk om goed te kijken wat er nodig is om daar stage te mogen lopen. Een visum bijvoorbeeld is daar vrij lastig te krijgen. Hiervoor is belangrijk om op tijd een bedrijf te hebben waar je stage wilt lopen en dat zij ook tijdig alle nodige documentatie invullen en opsturen. 

Het Verenigd Koninkrijk is ook een goed land om stage te lopen. Nu is het door Brexit natuurlijk wel lastiger om stage te lopen, maar nog steeds een heel geschikt land voor stages omdat er natuurlijk Engels gesproken wordt en er veel industrie aanwezig is. 

Voor alle landen buiten Europa is het handig om te kijken of een VISA en/of een werkvergunning nodig is. Dit is online te vinden of bij de ambassade van het betreffende land. Daarnaast is het in sommige landen verplicht om bepaalde vaccinaties te hebben gehad. Dit is het best te checken op de website van de GGD. Hier staan tevens vaccinaties die handig zijn voor een bepaalde regio. 


Handige links en tips 

Check vooral deze links en tips. Hier staan handige dingen in om rekening mee te houden bij het zoeken van een passende stage in het buitenland. 

Via de website van het international service desk zijn er handige tips en geven ze informatie over bijvoorbeeld verschillende beurzen, verplichtingen en verwijzen ze naar andere organisaties die jou kunnen helpen jouw stage te vinden. 

https://www.hanze.nl/nld/voorzieningen/internationalisering/international-service-desk-dienst 

Via wilweg.nl worden ook handige tips gegeven en wordt nog meer informatie gegeven over een deel van je studie volgen in het buitenland. 

https://www.wilweg.nl/stage/stage-vinden-het-buitenland-voor-hbo-universiteit 

Wees er op tijd bij! Voor een buitenlandse stage moet vaak (veel) meer geregeld worden dan bij een binnenlandse stage. Denk aan een verblijfplaats, de benodigde documentatie en daarnaast is het zo dat een communicatie met een bedrijf in het buitenland vaak trager verloopt. Begin dus ruim op tijd en kom niet voor verrassingen te staan. 


Soort bedrijven

Wanneer je gaat zoeken naar een bedrijf in het buitenland zijn er veel punten om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld naar bedrijven die vestigingen hebben in Nederland en in het buitenland. Voornamelijk grote internationals hebben vaak ook de voertaal in het Engels. 

Vergeet naast een stagebedrijf niet dat er ook een verblijfplaats nodig is. Het is verstandig om aan het bedrijf waar je stage wil lopen te vragen wat de mogelijkheden zijn met een verblijfplaats. Bij veel landen is het ook normaal dat je meedraait met de normale werkzaamheden. Het is goed om duidelijk van te voren jouw verwachtingen en dat van het bedrijf op één lijn te krijgen. 


Stagebemiddelingsbureau 

Wanneer het niet lukt om een stageplek te regelen, is het mogelijkheid om te kijken naar stagebemiddelingsbureaus. Deze bedrijven kunnen voor je op zoek gaan naar een stageplek en houden vaak ook gelijk rekening met verblijfplaatsen. Deze bedrijven hebben al een goed netwerk en specialiseren zich vaak in een bepaalde regio. 

Hoewel deze bureaus erg handig kunnen zijn, is het wel belangrijk  rekening te houden met dat ze er vaak veel geld voor vragen. Daarnaast is het ook zo dat de school de stage moet goedkeuren. Probeer dus duidelijk met het intermediair bureau af te spreken wat voor stage ze voor jou moeten zoeken. 

Hier zijn een aantal voorbeelden van stagebemiddelingsbureaus: 

https://www.stagemax.nl/werkgevers 

https://www.stagemundo.nl/ 

https://www.studentenbureau.nl/ 


Onze partners